4 seizoenen in 1 dag, wat een weer
Blijf op de hoogte en volg Rowan
15 Oktober 2016 | Nieuw Zeeland, Waitomo Caves
Tijdens onze ene dag in auckland op woensdag zijn we s ochtends langs Stray (onze reisorganisatie) gegaan om onze hele trip in NZ vast te leggen met hier en daar een extra overnachting, zodat we niet weer het zelfde probleem gaan krijgen als in Paihia. S middags zijn we naar Mt Eden gelopen, een vd 52 inactieve vulkanen in Auckland (het hele noorder eiland is trouwens extreem vulkanistisch). Helaas was het weer niet zo goed (af en toe regen, veel wind) dus was het uitzicht niet top en zijn we niet lang boven geweest. Het is echt lente hier kwa weer; ene dag mooi zonnig, dan weer bewolkt en mistig of regen.
Donderdag moesten we weer vroeg op voor onze reis naar Raglan. Onderweg stopte we kort bij de Bridal Veil Falls, 55m hoge waterval. Die was echt wel mooi. Rond de middag kwamen we aan op onze slaaplocatie: een lodge halverwege een berg in een topisch bos. Super tof, en slaapkamer voor maar 4 personen. Ideaal! Sommige kregen s middags surfles, ma wij zijn gewoon op het strand gaan liggen in onze bikini (surfen doen we wel in Aussie). Ik ben nog de zee is geweest, brrr dat was best fris! S avonds gingen we fish en chips eten bij zee, met uitzicht op de locale surfer die hun kunstjes even goed lieten zien. Das al de 3e x chips in 2 weken, niet mijn favoriete (en deze waren ook nog niet eens lekker).
Vrijdag vertrokken we om 8 uur richting Waitomo met als eindpunt Morea. In Waitomo hadden we de kans om glowworms te zien. Eerst moesten we een half uurtje rijden met een klein busje, over het terrein van een boer naar waar de grotten waren. De chauffeur was tegelijkertijd onze gids en vertelde ons van alles over de omgeving (vulkanen, grotten, zinkgaten etc.). Toen we bijna bij de grotten waren, stapten we uit voor een kleine wandeling om van de omgeving te genieten. Zoo mooi al die heuvels, alles is hier zo groen.
De rivier die door de eerste grot stroomt kwam naar buiten bij onze ingang. De gids wees ons op een enorme aal die on het ondiepe water lag. Je kon hem 'aaien' en ik hem stukje kip gegeven. Het beest was enorm en stak zijn hoofd boven het water uit om het eten uit mijn hand te pakken. Inez gilde het natuurlijk uit.
In de grotten droegen we helmen met lampjes en op konden we een gedeelte over een aangelegd pad lopen. Een andere gedeelte zaten we in een bootje die de gids voortrok doormiddel van een touw. De hele grot zat vol met met glowworms en toen onze ogen aan het ligt gewend waren, leek het net op 100 duizenden kerstlichtjes. Heel bijzonder, dat diertjes licht kunnen geven en dan zoveel bij elkaar. Het was als een sprookje (of een beetje zoals het betoverd plafon in de grote zaal van Harry Potter). Na de glowworms gingen we nog naar een andere grot, vol met druipstenen (stalagmieten en die andere). Ook super mooi, maar de glowworms waren toch echt wel het meest bijzonder.
S avonds hadden we een culturele avond met Maori. Er werd voor ons gekookt, er werd gezongen en gedanst (door hen maar ook wij moesten er aan geloven oa de haka geleerd). We sliepen in hun soort van communitiehuis, met 35 man in 1 ruimte, welke heel mooi versierd was met houtcarvings en schilderingen. Het gebouw stelde hun hoogste god voor en wij sliepen in zijn buik, waarbij de balken in het dak de ribben voorstelde en de draagbalk de ruggenwervel. Na nog wat story telling van Maori legendes, was het tijd om te slaap want de volgebde dag moesten we weer om half 8 vertrekken.
Zaterdag was het tijd om Hobbiton te bezoek, de filmset van Lord of the Rings/the Hobbit. Inez en ik keken hier beide heel erg naar uit. Het was waarschijnlijk ook de meest toeristische attractie van de hele reis. We liepen met een vrij grote groep door het terrein met een gids, gelukkig waren we vroeg en was het nog niet zo druk. Het was geweldig! Het voelde net echt, je kon de hobbits bijna zien lopen. Super schattig, al die kleine huisjes en de party boom.We dronken een biertje in The Green Dragon (top idee om 12 uur en ontbijt al uren geleden) en daarna was het al weer tijd om verder te gaan.
We vertrokken richting lake aniwhua. Onderweg prikte we een maori gids op en reden we door het grootste mens gemaakte bos van het zuidelijk halffront. Een kleine stop bij muurcarvings, gemaakt door de eerste maori die voet aan wal zetten in NZ. We sliepen die nacht op een geweldige locatie; een lodge aan een meer. Denk mijn favoriete slaapplek in NZ tot nu toe. S middags en s avonds hadden we weer een cultuurprogramma. Je kon een kookles volgen, aal vissen of handweven. Wij hebben een armband gewoven. Koken werd die avond gedaan op traditionele wijze: hungi. Gloeiend hete stenen in een gat in de grond en daarboven al het vlees en groente en vervolgens afgedekt met natte dekens en zand. Heerlijk eten.
Het dorp vlakbij was vroeger groot geweest, met 7000 inwoners allemaal werkend in de hout industrie. Toen alles machinaal gedaan werden, zijn veel mensen hun baan verloren en weggetrokken. De mensen die er wonen zijn veelal arm, er is veel criminaliteit en er zijn gangs (we zagen nog een bijeenkomst onderweg). De logde wordt gerund door Nat en haar man, en alles is er op gericht om hun communitie te steunen en verder op te bouwen. Ze zien toerisme als de stap vooruit. Het overgebleven eten wordt normaal door de weeks door mensen zoals ons naar de lokale school gebracht omdat vele kinderen geen lunch hebben. Dan nemen de reizigers de les over en vertellen de kinderen waar ze vandaan komen. Het idee is om de horizon van de kinderen te verbreden en ze te motiveren om hun best op school te doen zodat ze verder komen in het leven. Een geweldige samenwerking tussen Stray, de lodge en de lokale school. In het weekend gaat het naar de oudste mensen van de gemeentschap. Bij maori draait alles om de communitie en familie, ze zijn erg gastvrij en zo trots op een afkomst.
Vandaag gaan we zwemmen in een heet waterbronnen en slapen we voor twee nachten op een boerderij in de middle of nowhere. Geen bereik dus voor de komende dagen!